Titel: Västgöten och "vånkes"

Meddelare: Hemmansägare Karin Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

En västgöte kom till en gård här i Ångermanland och frågade, om han fick köpa mat. Joo, mente de, om han ville hålla till godo med "det som vånkes" (som huset kan bjuda), så nog skulle han få det. Bl.a. sattes där fram på bordet "sötbull'n." Västgöten hade aldrig smakat den rätten förut, men han tyckte, att det var en god spis och satte i sig en väldig hop. Nästa dag bad han om mat i en annan by och fick samma svar: "Vill han hålla tillgodo med det som vånkes, så går det väl för sig." Men då slog västgöten ifrån sig med bägge händrna och sade: "Nej, nej! Vånkes ger vi allt fan i, för dä åt jag i går och fick så ont i magen, att jag rent hållit på skita ihjäl mej." -Han trodde, att vånkes var namnet på "sötbull'n."*

* Angående "sötbull'n se n:r. 913!